Església de Sant Nicolau
(La Riba - Alt Camp)

La Riba - Església de Sant Nicolau

La Riba - Església de Sant Nicolau (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Riba - Església de Sant Nicolau (Foto: Ferran Damians -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya- -, c.1900)

La Riba - Església de Sant Nicolau, antic retaule

La Riba - Església de Sant Nicolau, antic retaule (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Situació Avinguda de la Vila, 4
La documentació més antiga del lloc de la Riba és de l'any 1159 i està referida a un molí però encara dins del mateix segle (1194) ja es parla de l'ecclesiam de Ripa, en una butlla del papa Celestí III. Al llarg dels segles, i fins a l'any 1867 va ser sufragània de la parròquia de Vilaverd.

L'edifici actual és un temple neoclàssic construït entre els anys 1764 i 1770. El campanar es va construir més tard, entre 1772 i 1792. És un temple de tres naus, la central coberta amb volta de canó amb llunetes i les laterals amb volta bufada. Té un cimbori octogonal cobert amb cúpula sobre petxines. La façana presenta una porta senzilla, de llinda recta, i un acabat amb esgrafiats seriats de tipus geomètric. Tenia un gran retaule barroc que es va perdre l'any 1936.