Torre del Petrol
(La Riba - Alt Camp)

La Riba - Torre del Petrol (Foto: Ricard Ballo -Invarqui.Gencat.cat-, 2009)

La Riba - Torre del Petrol (Foto: Ramon Aloguin -Invarqui.Gencat.cat-, 1995)

La Riba - Torre del Petrol (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Cim del puig Cabré
Situada al cim del puig Cabré, a la serra de Miramar, va ser construïda durant la tercera Guerra Carlina, al segle XIX, com a torre de vigilància del pas natural de comunicació entre el Camp de Tarragona i la Conca de Barberà. Va ser alçada per ordre del comandant liberal Manuel Orozco* a l'època en què els carlins eren comandats pel Nen de Prades, mort l'any 1875 a vint anys. Segons les cròniques, el comandant Orozco havia mort poc abans en una batalla contra ell. No es pot descartar que, al mateix lloc, hi hagués les restes d'una torre medieval vinculada al castell de la Riba.

La torre és cilíndrica, feta amb maçoneria de pedra irregular lligada amb morter de calç, i ceràmica a les espitlleres. Va ser esberlada per un llamp que va destruir un tram de la part superior.

*Manuel Orozco era conegut per la seva inclinació a la beguda i pel costum de demanar l'aiguardent amb l'apel·latiu de petroli o petrol, del qual prové el nom de la torre.