Monument al brigadier Cabrinetty
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Monument al brigadier Cabrinetty

Puigcerdà - Monument al brigadier Cabrinetty (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigcerdà - Monument al brigadier Cabrinetty (Foto: J.M. Co de Triola -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Puigcerdà - Monument a Cabrinetty, posta antiga

AutorRossend Nobas Ballbé
Situació Plaça Cabrinetty
Estàtua de bronze amb la figura de cos sencer del brigadier Josep Cabrinetty, representat amb uniforme i amb l'espasa desembeinada. Va ser inaugurada l'any 1880. És obra de l'escultor Rossend Nobas Ballbé (Barcelona, 1841 – 1891), un dels principals exponents de l'escultura realista de la Catalunya del XIX i estiuejant de la Cerdanya, com Pere Borrell del Caso, fill de Puigcerdà, on torna sovint, i altres artistes, els quals atreuen amb ells els seus clients de la gran ciutat cap a la comarca, que s'obre al turisme (alhora, els estiuejants porten els seus arquitectes capitalins de confiança perquè els projectin les residències vacacionals).

El monument actual és, de fet, una restitució de l'any 2012, ja que el monument original va ser destruït per grups anarquistes l'any 1937.

Josep Cabrinetty (Palma de Mallorca, 1822 - Alpens, 1873) va ser un militar liberal que va destacar en lluita contra els carlins en la tercera guerra carlina. L'any 1873, poc després de proclamar-se la Primera República, va salvar la vila de Puigcerdà del setge carlí. Va morir pocs mesos després en una emboscada.