Plaça Major (Plaça Cabrinetty)
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Plaça Major (Plaça Cabrinetty)

Puigcerdà - Plaça Major (Plaça Cabrinetty) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigcerdà - Plaça Major (Plaça Cabrinetty) (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

Puigcerdà - Plaça Major (Plaça Cabrinetty), postal antiga

Puigcerdà - Plaça Major (Plaça Cabrinetty) (Foto: Bibliothèque Nationale de France)

Situació Plaça Cabrinetty
Segons alguns autors, podia haver estat la plaça d'armes del desaparegut castell de Puigcerdà, documentat des de 1095. Des del segle XIII es coneix com a plaça Major i va ser durant segles el centre neuràlgic de la vila, on es feia el mercat. La major part de les seves cases es van reconstruir o renovar entre els segles XVII i XVIII, constituint-se com a plaça porticada, amb porxos de coberta plana sostinguts amb columnes de pedra, les quals només es conserven en part. Ja a finals del XIX i al llarg del segle XX gairebé totes les cases van canviar de fesomia (tal com podem veure si observem les postals antigues) i la plaça va perdre l'harmonia i l'encant que tenia a començament de segle. Va ser seu dels primers hotels, com el Cataluña, l'Europa o el Pirineo.

El canvi de nom es va produir l'any 1910 i es va dedicar al brigadier liberal Josep Cabrinetty, defensor de Puigcerdà contra els carlins, una estàtua del qual està situada enmig de la plaça.