Hospital de Viladecans
(Viladecans - Baix Llobregat)

Viladecans - Hospital

Viladecans - Hospital (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Av. de Gavà, 38
L'hospital de Viladecans és un equipament públic que neix com a servei sanitari per als treballadors de la fàbrica Roca (després Roca Radiadores), del poble veí de Gavà. Cap a 1950, Martí Roca constitueix una fundació benèfica sota l'advocació de Sant Llorenç, patró dels fonedors (present a la fornícula de la façana) per a la construcció de l'hospital, que acabarà, amb el temps, assistint a gran part de la creixent població immigrada del seu entorn comarcal.

Es tracta d'un gran i sòlid edifici clàssic compost per diferents blocs: el central, més alt i estret, a l'eix de simetria dels altres quatre, dos cossos rectangulars reculats, enganxats a altres dos quadrats, tots amb un traçat regular i jerarquitzat de les obertures. Les parts més laterals i la central sobresurten -encara més remarcada l'entrada principal sota la terrassa- en un discret joc de volums.

Entre els anys 2018 i 2022, s'han de fer treballs d'ampliació i renovació del complex, sota la direcció de l'arquitecte Ramon Esteve i l'equip Sulkin Marchissio.