Església de Sant Andreu de Farena
(Mont-ral - Alt Camp)

Mont-ral - Sant Andreu de Farena

Mont-ral - Sant Andreu de Farena (Foto: Albert Esteves, 2019)

Mont-ral - Sant Andreu de Farena (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2020)

Mont-ral - Sant Andreu de Farena (Foto: Antoni Gallardo. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1912)

Situació Farena. Carrer dels Templers
Tot i que no hi ha cap documentació que ho confirmi, l'església de Sant Andreu degué ser edificada al segle XII, formant part, probablement, del desaparegut castell de Farena. Les ampliacions posteriors han deformat la seva planta original. Té una nau rectangular asimètrica, coberta amb una volta de canó sostinguda per tres arcs torals apuntats, fets amb pedra ben treballada, sense absis diferenciat. En època tardana es van afegir tres capelles laterals i una sagristia. Al mur de ponent hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls de proporcions considerables, restaurat. A la façana nord, abocades a la plaça, hi ha dues portes contigües, una d'elles tapiada, ambdues de mig punt.