Mas Mont-ravà
(Alcover (terme) - Alt Camp)

Alcover - Mas Mont-ravà, amb la capella

Alcover - Mas Mont-ravà, amb la capella (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Mas Mont-ravà (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Camí de Mont-ravà
En un indret isolat, a la riba del riu Glorieta, és un mas d'origen molt antic, conegut al segle XII com a mas Voltor*. Al costat de l'actual masia hi ha dues torres d'època medieval que es corresponen amb la primera fortificació. L'any 1623 la pubilla dels Voltor es va casar amb un fill de la casa Mont-ravà. Actualment conforma un conjunt d'edificis de datació diversa. A l'edifici principal hi ha un escut amb la data de 1738 que podria correspondre a la seva reforma o reconstrucció. Al segle XX va ser ampliat i s'hi va construir una capella. Tot el conjunt està restaurat i en molt bon estat de conservació.

*Els Voltor van posseir el mas d'ençà del lliurament de les terres a Pere Voltor per part del rei Alfons el Cast, l'any 1163. Segles més tard, durant els enfrontaments entre nyerros i cadells, els Voltor van convertir-se en els capitosts de la versió local dels cadells, fins al punt que a la contrada aquests eren coneguts com a "voltors" mentre que els nyerros es denominaven "morells". Un Pere Voltor, definit als escrits de l'època com a "home molt facinerós", va ser capturat l'any 1602.