Ermita del Remei
(Alcover (terme) - Alt Camp)

Alcover - Ermita del Remei

Alcover - Ermita del Remei (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Ermita del Remei (planta)

Alcover - Ermita del Remei (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Alcover - Ermita del Remei (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1920)

Alcover - Ermita del Remei, retaule destruït

Alcover - Ermita del Remei, retaule destruït (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Alcover - Ermita del Remei, retaule destruït (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1920)

AutorFrancesc Tomàs, m.o. / Lluís Bonifàs (escult.)
Situació Camí del Remei (vall del Glorieta)
InterèsEspecial interès Interessant
Situada a la vall del Glorieta, a uns 3 km del poble, és un dels indrets més populars de la contrada, afavorit pel fet que l'antiga casa de l'ermità és actualment un restaurant. Tot i que el seu origen és força antic -sembla que originalment hi hagué una capella de Sant Antoni Abat- l'edifici actual es va construir entre 1761 i 1772, aprofitant materials i elements de la construcció antiga (la campana, per exemple, té la data de 1744). La seva autoria s'atribueix al mestre de cases de Montblanc, Francesc Tomàs, i a l'escultor vallenc Lluís Bonifàs, que és possible que fes la traça de la façana.

L'edifici té una planta singular (vegeu dibuix). De fet, és un octògon cobert amb una cúpula semiesfèrica, amb un atri als peus i a la capçalera el presbiteri, quadrat, amb les escales d'accés al cambril a banda i banda. La façana està flanquejada per dues torres de planta circular. La portada és d'arc carpanell i de composició plenament barroca, amb elements decoratius de volutes i formes de caragol. Els relleus esculpits envolten la fornícula i s'enlairen fins a tocar el perímetre de la rosassa. En aquest punt hi ha un medalló amb l'escut de la vila. A la portada hi ha inscrita la data de 1769 i sota el ràfec, la de 1772, que ens donen idea del temps que es va trigar a concloure la façana.

El retaule major, obra de Lluís Bonifàs, obrat entre 1765 i 1779, va ser destruït durant la guerra civil.