Església Nova o de l'Assumpció
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Església de l'Assumpció (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Església de l'Assumpció (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Alcover - Església de l'Assumpció, porta lateral

Alcover - Església de l'Assumpció, porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Església de l'Assumpció (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Alcover - Església de l'Assumpció (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Alcover - Església de l'Assumpció (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1928)

AutorJoan Munter, Oliveri Auqui, Cristòfol de Bruel
Situació Plaça de l'Església Nova
Construïda extramurs entre 1578 i 1630, any que va ser beneïda. Tres anys després es va traslladar el Santíssim des de l'església vella a la nova, on encara es conserva. L'any 1795 va caure la part superior del campanar, i el nou, iniciat just després, va restar inacabat. El projecte -la traça- va ser encomanada al mestre de cases Joan Munter. A la seva mort, l'any 1603, va ser substituït per Oliveri Auqui, que continuà l'obra fins al 1662, quan va assumir la direcció Cristòfor de Bruel. El prestigiós mestre renaixentista Pere Blai també hi va intervenir, puntualment.

L'edifici es pot considerar renaixentista, especialment la façana, tot i que l'interior respon encara a l'esperit del gòtic tardà. Es pot relacionar amb la denominada Escola del Camp de Tarragona, que combina fórmules del renaixement italià amb solucions arquitectòniques tradicionals. És d'una sola nau, coberta amb volta de creuer, capelles laterals entre els contraforts, absis poligonal i cor als peus. La portalada és d'una gran majestuositat, amb vuit fornícules flanquejades per columnes amb capitells compostos i un frontó triangular al capdamunt.

Tenia un altar major, contractat l'any 1679, que va ser destruït el 1936. A finals del segle XVIII es va construir la capella del Santíssim.