Plaça Nova
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Plaça Nova, volta de Sant Ramon

Alcover - Plaça Nova, volta de Sant Ramon (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Font de la plaça Nova

Alcover - Font de la plaça Nova (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Plaça Nova (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Alcover - Plaça Nova, postal antiga

Situació Plaça Nova
D'origen medieval, adquireix la seva configuració actual al llarg dels segles XVI al XVIII. Antigament es coneixia amb el nom de Plaça Major. Està situada al bell mig de la vila closa i té forma d'ametlla, amb els dos costats porticats. D'una banda, on hi ha la Casa de la Vila, els porxos estan formats per jàsseres sobre columnes cilíndriques, mentre que al cantó oposat, on hi ha el gran casal de Ca Figuerola, del segle XVII, els porxos són d'arc carpanell sostinguts per amples pilars. Compta amb dues cases bastides als anys seixanta del segle XVIII, Ca Miralles i Ca Malapeira. A un extrem de la plaça trobem una font, amb l'estructura de ferro, coronada per un fanal, de l'any 1894. Antigament, al centre de la plaça hi havia hagut una font de pedra, com podem veure a la fotografia antiga.