Abadia
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Abadia

Alcover - Abadia

AutorPere Blai (atrib.)
Situació Abadia, 4-6
InterèsEspecial interès Interessant
És un dels dos grans casals renaixentistes d'Alcover, juntament amb Ca Cosme. Aquest darrer va ser construït l'any 1618 i, per la seva semblança, es creu que l'Abadia degué ser construïda alhora. Les dues obres s'atribueixen al mestre barceloní Pere Blai (Barcelona, 1553-1621), autor de la façana del Palau de la Generalitat. Segons la tradició va ser encarregat pels germans Anton i Pròsper Company, que haurien tornat enriquits d'Amèrica. El cert és que als registres d'Alcover la casa ja es coneix com a Abadia, l'any 1682.

És un edifici senyorial, entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos, fet amb carreus de pedra de mida regular, molt ben escairats que, a la planta baixa i als trams laterals formen un encoixinat pla. La planta baixa ha sofert algunes modificacions. La finestra central, on hi ha un remarcable escut heràldic, era originalment la porta d'entrada, mentre que les actuals portes eren antigament finestres. De la planta noble destaquen els grans frontons triangulars de les finestres centrals. Destaca especialment el ràfec de la cornisa, amb plafons de fusta en forma d'estrella.