Convent de Sant Anna (Convent de les Arts)
(Alcover (terme) - Alt Camp)

Alcover - Convent de Santa Anna, des del cementiri

Alcover - Convent de Santa Anna, des del cementiri (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Convent de Santa Anna, porta de l'església

Alcover - Convent de Santa Anna, abans de la restauració

Alcover - Convent de Santa Anna, abans de la restauració (Foto: Jordi Contijoch -Invarquit.Gencat.cat-, 2009)

Alcover - Convent de Santa Anna, abans de la restauració (Foto: M.E. Giménez -Invarquit.Gencat.cat-, 1984)

Situació Ctra. de Mont-ral, km 1
Antic convent franciscà que va ser fundat l'any 1582, als afores del poble, al lloc on ja hi havia una ermita dedicada a santa Anna que sembla que es va construir després de superar la pesta de 1521. L'edifici primerenc es deuria construir entre 1591 i 1593 però l'edifici actual és fruit d'una refecció posterior, probablement d'entre 1617 i 1647. Va viure una època de gran prosperitat durant el segle XVIII, però va ser incendiat l'any 1822 i va passar a mans municipals amb la desamortització, el 1835. Posteriorment va tenir diverses funcions: hospital de pobres, habitatge, escola, fàbrica de teixits i quarter de la Guàrdia Civil (fins el 1973).

El conjunt arquitectònic està format per l'església i el convent, amb un claustre renaixentista de dos pisos, amb arcs de mig punt a les galeries. L'església és de nau única, amb capelles laterals. Té una façana força austera, on només hi destaca la porta, rectangular, amb frontó triangular trencat, que emmarca una fornícula.

A inicis del segle XXI el conjunt es trobava en un estat lamentable, gairebé al caire de l'enrunament. Per evitar-ho, l'Ajuntament endegà un projecte de restauració i rehabilitació que ha transformat l'església en un modern auditori i les dependències conventuals en un potent equipament cultural, sota el nom de Convent d eles Arts.