Casa Lluís Domingo
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Casa Lluís Domingo

Alcover - Casa Lluís Domingo (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorCèsar Martinell Brunet
Situació Av. Montblanc, 2
L'únic edifici d'Alcover que es pot qualificar de modernista és la casa del metge Lluís Domingo Martí (1878-1960). Va ser projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell (Valls, 1873- 1941), amic de l'esposa del doctor. Es va construir entre 1919 i 1921 quan el Modernisme es trobava ja en ple retrocés i, de fet, alguns autors el consideren més noucentista que modernista, tot i la influència de Rubió i Bellver.

És un edifici de planta baixa i dos pisos, amb diversos cossos annexos, que combina materials constructius com la pedra -que podem veure a la planta baixa-, el maó vist -que envolta totes les obertures-, el ferro forjat de les baranes i la ceràmica vidriada, utilitzada com a element ornamental en diversos punts. La composició de la façana respon sobre manera a l'esperit modernista, que es manifesta en el perfilat sinuós de les finestres del pis superior, com una galeria, o les formes capricioses del balcó cantoner.

De la porta en destaca el plafó ceràmic de Xavier Nogués, on podem veure una mà, amb un ull (símbol de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona), les inicials del doctor (LD) i lletres que componen la paraula SALVE.

Text: Albert Esteves