Portals de mig punt
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Portal del carrer Amorós, 14 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Portal de Ca Bofarull

Alcover - Portal de Ca Bofarull (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrers del nucli antic
Passejant pels carrers d'Alcover podem contemplar nombrosos portals de pedra de mig punt, fets amb dovelles de pedra ben tallada i, en alguns casos, amb l'intradós perfilat amb un lleuger rebaix. Alguns d'ells són l'únic vestigi antic que mantenen les cases, gairebé totes transformades al llarg dels segles. El tipus de pedra varia d'unes cases a altres. Quan es tracta de pedra molt sorrenca, com a Ca Dalmasio, algunes dovelles poden veure's degradades però, en general, el seu estat de conservació és força bo. El nombre de dovelles, gairebé sempre senar, també és força variable, en general entre 9 i 15. Un cas excepcional és el portal de Ca Gomis, l'únic d'arc apuntat, format per 10 dovelles.

Pel que fa a la datació, és molt difícil de precisar pel fet que la pervivència d'aquesta solució arquitectònica abasta des de l'època medieval fins al segle XVIII. L'únic portal datat és el de Ca la Rosa Barra, a la carretera de Mont-ral, de 1598. Tenint en compte que aquesta casa es va construir extramurs, és a dir en època ja tardana, podem considerar que la major part dels portals adovellats de la vila closa són anteriors, molts d'ells aprofitats en les reformes efectuades a moltes cases de la vila durant el segle XVII. El fet que, tret del portal esmentat, cap altra tingui la data inscrita -en contrast amb els del segle XVII- és una mostra de la seva antigor. El més probable és que, en la seva major part, fossin construïts durant els segles XV i XVI, sense descartar que algun d'ells pugui tenir una cronologia més reculada.

Text: Albert Esteves