Habitatges Gran Saló
(Barcelona | Baró de Viver - Barcelonès)

Barcelona - Habitatges Gran Saló

Barcelona - Habitatges Gran Saló (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorEmili Donato Folch
Situació Plaça Baró de Viver
El barri de Baró de Viver es va aixecar en terrenys adquirits per l'Ajuntament de Barcelona a la marquesa de Castellbell a la riba del riu Besòs, durant la dictadura de Primo de Rivera, a finals dels anys vint. En aquella època era alcalde de Barcelona Darius Rumeu i Freixa, segon baró de Viver, un dels grans artífexs de l'Exposició de 1929, que va donar nom al barri. Aquest estava format inicialment per un gran nombre d'habitatges senzills de planta baixa -les Cases Barates- destinats a acollir famílies que, en gran part, procedien de les barraques de Montjuïc. A partir dels anys cinquanta van començar a construir-se els primers blocs de pisos.

Però és amb l'arribada de la democràcia que s'inicien els projectes de dignificació urbanística del barri. En aquest sentit, destaca especialment el grup d'habitatges Gran Saló, construït entre els anys 1985 i 1988 segons projecte de l'arquitecte Emili Donato (Figueres, 1934). El conjunt té una planta en forma d'U amb els braços allargats, configurant al seu interior un espai enjardinat que ha esdevingut un dels epicentres del barri. Josep Maria Huertas ho definia en un article com "un bell amfiteatre d'habitatges d'un estil semblant al d'algunes experiències a les ciutats franceses". Formes repetides articulant-se a plantes, volums i façanes.