Centre Cívic Baró de Viver
(Barcelona | Baró de Viver - Barcelonès)

Barcelona - Centre Cívic Baró de Viver (Foto: Albert Esteves, 2019)

TipusAteneus i centres socials
AutorTerritori 24
Situació Quito, 8
Construït l'any 2014 segons projecte del despatx d'arquitectes Territori 24 (Adrià Calvo, Alvaro Casanovas, Bet Alabern, Ivan Pérez), que va guanyar el concurs convocat per l'Ajuntament. Està construït en sec, amb mòduls prefabricats, dissenyat de manera que sigui energèticament sostenible.

Així és com defineix el seu projecte el mateix despatx d'arquitectes: Hem escollit una estructura metàl·lica, lleugera però sòlida, de malla tridimensional per la seva rapidesa de muntatge (estalvi de 2 mesos d’execució), llibertat de distribució de pilars i grans llums admissibles (fins a 16 m). En estar sustentada per múltiples pilars metàl·lics (80 x 80 mm) distribuïts sobre una retícula d'1,10 × 1,10 m embeguda en el gruix de les divisòries, les càrregues es distribueixen de manera homogènia fent-se servir una fonamentació en forma de llosa-solera que minimitza la necessitat de moviments de terres. Per l’edifici proposem una pell exterior de baix cost composta per prefabricats de formigó i paraments transparents de muntatge en sec. Embolcallant l’edifici, es proposa una segona façana que servirà de sistema antivandàlic i de seguretat, una franja perimetral que, aprofitant la tecnologia dels hivernacles agrícoles, permet el conreu en condicions òptimes, potenciant l’ús de l’edifici per part dels veïns del barri.