Creu de terme de Sant Andreu (rèplica)
(Barcelona | Trinitat Vella - Barcelonès)

Barcelona - Creu de terme de Sant Andreu (rèplica) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Creu de terme de Sant Andreu. Rèplica al cementiri de Sant Andreu

Creu de terme de Sant Andreu. Rèplica al cementiri de Sant Andreu (Foto: Jordi Bort Pie, 2023)

Barcelona - Creu de terme al cementiri de Sant Andreu

Barcelona - Creu de terme al cementiri de Sant Andreu (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Barcelona - Creu de terme de Sant Andreu

Barcelona - Creu de terme de Sant Andreu (Foto: Albert Bastardes -del llibre Les Creus al Vent-, 1919)

TipusCreus monumentals
Situació Turó de la Trinitat / Tossal
És una reproducció de la creu original, probablement del segle XIV, que va ser restaurada l'any 1565, i que estava situada molt a prop, on hi hagué la popular Quinta Forca. Reubicada al segle XIX al Cementiri de Sant Andreu, a començament dels anys noranta del segle XX va ser traslladada a l'Arxiu Històric de Sant Andreu.

La rèplica va ser feta l'any 1996, però el 2009 va haver de ser retirada amb motiu d'unes obres. Va ser reposada en aquest lloc l'any 2016. Al cementiri de Sant Andreu hi ha instal·lada una altra rèplica

En el seu capitell o nus hi podem veure la imatge de l'arcàngel Sant Miquel, dos arbres arrencats, un abat, dos cavallers resant i la Mare de Déu amb el Nen.