Església del Bon Pastor
(Barcelona | Bon Pastor - Barcelonès)

Barcelona - Església del Bon Pastor i escola

Barcelona - Església del Bon Pastor i escola (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorJosep M. Sagnier Vidal-Ribas
Situació Pg. d'Enric Sanchís, 2
Construïda l'any 1944 sota l'impuls de mossèn Joan Cortinas. Va ser projectada per l'arquitecte diocesà Josep M. Sagnier (Barcelona, 1890 - 1978), fill del famós arquitecte historicista i modernista Enric Sagnier.

És un edifici que es podria qualificar de neoromànic, especialment per la composició del campanar, tot i que l'acabat de maó vist -molt habitual en les esglésies de postguerra- l'allunya d'aquest estil. La façana, decorada amb la rosassa realitzada per la Fundació Centre del Vidre (1998) va quedar inacabada, per això sorprèn la simplicitat del portal.

A l'interior destaca la imatge del Bon Pastor que presideix l'absis, obra de l'escultor madrileny Ricardo Font Estors (fill de l'escultor Francesc Font i Pons), que va ser donada pel cardenal franquista Enric Pla i Deniel. Segons l'historiador Sergio Fuentes, l'escultura va més enllà d'una figura bíblica i evoca la personalitat del Caudillo*. Les pintures es van fer amb posterioritat i reprodueixen les de la basílica de Sant’Apollinare Nuovo, de Ravenna.

Fuentes Milà, Sergio: L’església del Bon Pastor de Barcelona: Història, art i arquitectura. Ajuntament de Barcelona, 2015