Parc de la Maquinista de Sant Andreu
(Barcelona | Bon Pastor - Barcelonès)

Barcelona - Parc de la Maquinista de Sant Andreu (Foto: Albert Esteves, 2019)

TipusParcs i jardins
AutorL35 Arquitectos
Situació Carrer de Ferran Junoy / Passeig de l'Havana
InterèsEspecial interès Interessant
Inaugurat l'any 2000, ocupa els terrenys de l'antiga empresa ferroviària La Maquinista Terrestre i Marítima, fundada l'any 1855 a partir de la fusió de dues societats més antigues, dedicada a la fabricació de maquinària pesant. La fàbrica de Sant Andreu va ser construïda l'any 1917 i va arribar a tenir 3.000 treballadors. L'any 1989 la fàbrica es va fusionar amb MACOSA i el conglomerat, adquirit per la multinacional francesa Alstom. La fàbrica va ser desmantellada el 1993.

El parc va ser projectat per l'equip d'arquitectes L-35 (Juan Fernando de Mendoza i José Ignacio Galán). L'element central és un edifici d'estructura metàl·lica -seu del Museu de la Maquinista i Macosa- amb un estany molt allargat a un dels seus extrems, que aprofita l'existència d'unes antigues mines d'aigua. Al mig d'aquest estany hi ha una roda procedent de l'antiga fàbrica que recorda el passat industrial del parc. Cal destacar també els fanals, disposats en línia recta, que tenen continuïtat fins a enllaçar amb el centre comercial. Alguns dels arbres són més que centenaris i tenen unes dimensions excepcionals.