Antiga biblioteca pública de Sant Andreu
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Barcelona - Antiga biblioteca pública de Sant Andreu

Barcelona - Antiga biblioteca pública de Sant Andreu (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorJoan Torras i Guardiola
Situació Carrer de Santa Marta, 12-14
Quan, a causa dels incendis de la Setmana Tràgica, va desaparèixer la biblioteca parroquial de Sant Andreu, mossèn Joan Clapés Corbera va promoure la construcció d'una nova biblioteca, inaugurada l'any 1913 en un edifici d'estil modernista-historicista projectat per Joan Torres Guardiola (Sant Andreu de Palomar, 1827 - 1910). Consta de planta baixa i dos pisos, el més alt concebut amb un seguit de finestres a tall de llotja o galeria. Relleus i motllures extrets del repertori del gòtic civil es combinen amb altres elements de forja i detalls ceràmics que li atorguen la sumptuositat adient a un edifici públic de l'època. Al capdamunt hi ha un relleu amb la imatge de sant Andreu.

L'any 1925, la biblioteca, que comptava amb una capella dedicada a la Mare de Déu de Montserrat i una escola de nois, va ser clausurada per la dictadura de Primo de Rivera. Posteriorment, l'edifici va ser reconvertit en habitatges.