Cementiri: Sepulcre d'Emília Rovira Presas
(Arenys de Mar - Maresme)

Arenys de Mar - Cementiri. Sepulcre Emília de Rovira Presas

Arenys de Mar - Cementiri. Sepulcre Emília de Rovira Presas (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorAuguste Maillard (escultura)
Situació Cementiri. Plaça de Salvador Espriu
Segons la tradició, Emília Rovira va morir l'any 1892, als 32 anys, a causa del mal d'amor. Se sap del cert que la jove va festejar amb un jove cubà, Rafael Martínez Ortiz, quan aquest estudiava a Barcelona i s'estava sovint a Arenys, on hi tenia família. Però els pares de l'Emília, que eren de classe alta, no van donar el consentiment a la unió. En Rafael va marxar a Cuba, des d'on li escrivia cartes, que mai van arribar a la noia perquè la família les interceptava. Rafael Martínez va fer fortuna i va tenir importants càrrecs polítics a Cuba. L'any 1926, aprofitant un viatge a Europa, va traslladar-se a Arenys, on va conèixer el tràgic final de la noia. Commogut, va fer construir aquest sepulcre per tal d'enterrar les restes de l'Emília, però la família també s'hi va oposar. De manera que el sepulcre va estar buit durant molts anys, fins que, l'any 2000, gràcies a l'interès d'unes veïnes del poble, va poder fer-se el trasllat, des del columbari familiar i finalment les restes de la jove reposen al seu sepulcre.

El sepulcre, propietat de l'Ajuntament, és de granit negre i està fet a París i duu la signatura de Thoin. El bust de l'Emília, fet l'any 1928 a partir d'e la fotografia d'un camafeu, és obra d'un destacat escultor francès, Auguste Maillard (1864-1944), autor de nombrosos monuments commemoratius a França.