Porta i oficines de l'antiga Enasa
(Barcelona | La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Porta i oficines Enasa (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Porta i oficines Enasa (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

AutorCarles M. Carreras Rius, eng.
Situació Sagrera, 179
L'entrada del Parc de la Pegaso des del carrer Sagrera es fa per l'antiga porta de la fàbrica, amb la seva característica marquesina oval, que s'ha conservat juntament amb els mòduls d'oficines, destinats a serveis del barri.

La història d'aquest recinte fabril es remunta a l'any 1911, quan l'empresa automobilística Hispano-Suiza va adquirir els edificis de la Industrial Harinera Barcelonesa. Quan, l'any 1946, l'empresa va ser nacionalitzada va canviar el nom pel d’Empresa Nacional de Autocamiones (ENASA) que va fabricar els coneguts camions Pegaso. El projecte de la nova fàbrica de la Sagrera és de l'any 1949. Als anys setanta la fàbrica es va traslladar a la Zona Franca i el recinte va quedar buit. Pocs anys després els arquitectes Joan Roig i Enric Batlle projectaven el parc de la Pegaso, tot conservant la seva façana principal, una mostra interessant de l'arquitectura fabril de mitjan segle XX.