Naus Llotja
(Barcelona | La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Naus Llotja (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJulio Chinchilla Ballesta
Situació Pare Manyanet, 40
La Llotja és una escola d'ensenyaments artístics fundada el 1775 que compta amb dues seus en l'actualitat, a Sant Gervasi i a Sant Andreu (la Sagrera). El nom té el seu origen en la primera seu, la Llotja de Mar.

A la Sagrera, on hi és des de 2009, aprofita les naus de l'antiga Escola de Formació Accelerada de l'extinta fàbrica Pegaso, obra de Julio Chinchilla Ballesta, de 1958. Segons Carolina Beatriz García Estévez*, és un conjunt de cinc naus especialitzades en oficis (maçoneria, pintura, electricitat, plomeria, planxisteria) i articulat a través d'un sistema de pavellons i patis similar a l'assajat per Arne Jacobsen a l'Escola Munkegards. Uns passadissos exteriors coberts comunicaven aules i tallers amb la zona de recepció i oficines de la fàbrica.

*García Estévez, C.B: Juntas y en contraste. Las arquitecturas de ENASA en Barcelona (1947-1961). A: Congreso DOCOMOMO Ibérico. "Movimiento moderno: patrimonio cultural y sociedad: IX Congreso DOCOMOMO Ibérico". 2016, p. 84-93.