Edifici Meridiana (Moragas)
(Barcelona | La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Avinguda Meridiana, 302-312 (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorAntoni de Moragas Gallissà / Francesc de Riba Salas
Situació Av. Meridiana, 302-312
Edifici projectat per Antoni de Moragas i Gallissà (Barcelona, 1913 - 1985), entre els anys 1961 i 1963. Respon a la tendència arquitectònica brutalista*, sorgida del moviment modern, que justament als anys seixanta vivia el seu moment més àlgid. Està fet amb maó vist i -com és habitual en aquest tipus de construccions- les estructures de formigó dels forjats no s'amaguen sinó que constitueixen un element estètic primordial que marca el ritme de la façana. Destaquen especialment els petits balcons amb la barana de formigó, amb relleus en forma de plecs i la solució del coronament.

*El nom de brutalisme es deu al crític britànic Reyner Banham i deriva del material més habitualment emprat en aquestes construccions, el formigó cru o brut. Solen ser edificis en forma de bloc, formats per la repetició d'elements geomètrics, amb els elements estructurals a la vista i la funcionalitat com a premissa.