Ca l'Armera
(Barcelona | El Congrés i els Indians - Barcelonès)

Barcelona - Ca l'Armera, finestra del segle XVI

Barcelona - Ca l'Armera, finestra del segle XVI (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Ca l'Armera, fotos antigues

Situació Carrer Cardenal Tedeschini, 32
Masia documentada des de l'any 1671, quan era propietat de la família Paguera, tot i que el seu origen pot ser molt anterior, probablement del segle XV. Estava situada a l'antic camí d'Horta a Sant Martí de Provençals. Algunes fonts suggereixen que podria haver estat edificada sobre una antiga vil·la romana ateses diverses restes trobades en unes excavacions properes. Fou destruïda el 1714.

A mitjan segle XVIII va passar a mans dels Ros, que van transformar la masia en un casal residencial propi de l'època. Hi destaca l'escut sobre la porta, amb rosetes i el cap d'un cavaller armat i a la part alta de la façana, uns esgrafiats desdibuixats. Compta amb una capella lateral i una torre d'aigües al fons, record del seu passat agrícola.

L'any 1872 era propietat de Joaquim de Ros i de Càrcer, que va fer una primera rehabilitació l'any 1915. Després de la Guerra Civil, l'any 1942, el seu fill, Ignasi de Ros i de Puig, va reformar-la de nou per convertir-la en el seu habitatge. Aquesta reforma va ser feta pel seu fill, l'arquitecte, Joaquim de Ros i de Ramis i Francesc d'Assís Viladevall. En morir Ignasi de Ros, l'any 1967 la propietat va ser adquirida pel Patronat de les Viviendas del Congreso Eucarístico en diferents etapes, amb el compromís de respectar la masia.

L'habitatge annex a la masia, on hi ha una finestra gòtic-renaixentista, va ser habilitat com a restaurant. Annexa a la casa principal hi ha una capella barroca.