Monument Al Doctor Ferran
(Barcelona | El Congrés i els Indians - Barcelonès)

Barcelona - Al Doctor Ferran

Barcelona - Al Doctor Ferran (Foto: Anna Corcoll, 2019)

AutorJosep Cañas Cañas
Situació Pg. Maragall, 156
Instal·lada l'any 1972, està dedicada al doctor Jaume Ferran i Clua (Corbera d'Ebre, 1851 - 1929), descobridor de diverses vacunes contra el còlera, el tifus o la ràbia. El monument va ser promogut pels Amics del passeig de Maragall i executat per l'escultor de Banyeres del Penedès, Josep Cañas (1905-2001). Mostra un relleu de bronze que representa la mort, amb la dalla, sobre un cavall abatut gràcies a les vacunes. A un cantó del monument hi ha l'efígie de l'eminent metge, impulsor del Laboratori Microbiològic Municipal del carrer Wellington (abans Sicília), enderrocat el 1995.

El doctor Ferran tingué casa i laboratori propi allà mateix, prop del monument, entre els carrers Acàcies, Manigua i Estébanez (ara Garcilaso), des de 1900, anomenat Institut de Patologia Experimental i Higiene o Institut Ferran, tancat el 1972, i del que només queda una edificació, l'ara conegut com a Espai Acàcies.