Casa Llaurador
(Barcelona | Ferran - Escudellers - Barcelonès)

Barcelona - Avinyó, 52

Barcelona - Avinyó, 52 (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorFelip Ubach (reforma) / Freire Arquitectes (reforma)
Situació Avinyó, 52 / Carabassa, 15
Edifici de grans dimensions, amb façanes al carrer Avinyó i al carrer Carabassa, des d'on es comunica, a través d'un pas elevat, amb l'edifici de l'altra banda del carrer. Té origen medieval i s'hi han trobat estructures dels segles XIV-XV, però la seva estructura actual respon a un nou alçat del segle XVIII. El 1768, Josep de Llaurador i de Vilana-Perles, fill del notari Josep Llaurador i de Çatorra i nebot de Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa, va adquirir la propietat, i el 1786, Felip de Llaurador (segurament el seu fill) la va fer reedificar*.

Compta amb un pati interior d'aire senyorial, amb l'escala coberta amb voltes d'aresta, columnes cilíndriques, algunes amb capitells inclinats i grans portals d'arc escarser. A la porta del carrer Avinyó es conserva el rètol Alfombras y Tapices. Taller Escuela de Artesanía i un escut amb les lletres A i C entrellaçades.

El 1856 va ser adquirida pels germans Josep i Llogari Serra i Farreras (propietaris també del Palau Savassona del carrer de la Canuda), que entre 1857 i 1858 van encarregar-ne la reforma, en la qual es van afegir els balcons, a Felip Ubach.

Entre 2003-2009, Freire Arquitectes van reformar l'edifici en un conjunt d'onze habitatges moderns.

*Font: Octavià Alexandre