Antic Convent de la Mercè: salons interiors
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè: quadre de Madrazo

Barcelona - Antic Convent de la Mercè: quadre de Madrazo (Foto: José Aguado, 2017)

AutorJosé de Aizpurúa / Adolf Florensa Ferrer (reforma)
Situació Pg. Colom, 14
Des de la porta principal de la plaça de la Mercè s'accedeix a un sumptuós vestíbul cobert amb volta, d'on neix l'escalinata d'honor, d'uns 2 m d'amplada, al costat de la qual lluu una espectacular vidriera emplomada. L'escala condueix a la planta noble, que es desplega al voltant del claustre i d'un pati conegut com el Pati Andalús. És, de fet, la mateixa distribució executada l'any 1846 per l'enginyer militar José de Aizpurúa, enriquida amb els acabats introduïts per Adolf Florensa. Uns corredors perimetrals, amb paviments de marbre i arrambadors de fusta, permeten l'accés a les diverses sales del palau.

Les sales que donen al passeig de Colom són els despatxos de l'inspector general i el dels seus ajudants. D'aquí es passa al Saló de Grisalles, decorat amb papers pintats a tall de grisalla segons disseny del pintor Ramon Rigol, de 1929. D'aquí es passa al Saló Rosa i d'aquest a l'estança més grandiloqüent de l'edifici: el Saló del Tron. És una sala rectangular de grans dimensions, presidida pel tron, situat dalt d'una tarima, sota un dosser daurat, tot plegat cobert amb un sostre de cassetons ricament ornamentat. Al costat hi ha el Saló Vermell, des del qual es pot accedir al Menjador de Gala. Cal destacar també el denominat Saló de ministres i els ponts que comuniquen amb els oratoris, ja dins de l'església de la Mercè.