Antic Convent de la Mercè: façana del passeig Colom
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè, façana del passeig Colom

Barcelona - Antic Convent de la Mercè, façana del passeig Colom (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Antic convent de la Mercè (Capitania General), detall de la porta

Barcelona - Antic convent de la Mercè (Capitania General), detall de la porta (Foto: Rossend Gri, 2016)

AutorAdolf Florensa Ferrer (reforma)
Situació Pg. Colom, 14
Originalment, aquesta façana tenia poc relleu perquè estava encaixada per la muralla de mar, amb la qual enllaçava mitjançant un pont. Quan la muralla va ser enderrocada, entre 1878 i 1883, va esdevenir la façana principal, oberta a l'actual passeig Colom. L'any 1929, Adolf Florensa li va donar la seva fesomia actual, amb un revestiment sobre la que s'havia bastit al segle XIX i afegint-hi un pis més. Els plafons de terracota que s'havien col·locat en la reforma del segle XIX van ser reinstal·lats al claustre.

És una façana molt ampla i grandiloqüent, de característiques neoclàssiques. Alexandre Cirici la defineix com una "pretensiosa decoració colossalista" però cal reconèixer-li al seu efectisme. Està dividida horitzontalment en tres trams. L'inferior engloba la planta baixa i l'entresol, està constituïda per una sèrie d'arcs de mig punt amb un especejament d'estucat. La franja intermèdia abasta la planta noble i el segon pis. La planta noble s'obre amb balcons de balustres coronats amb frontons que alternen la forma triangular i l'ovalada. Finalment, una cornisa separa el pis superior, on s'obren finestres emmarcades amb parelles de falses pilastres. El conjunt de la façana està emmarcat amb dos cossos més alts i sobresortits en amplada i un cos central a l'eix de simetria, també sobresortit, ressaltat amb columnes que fan de suport d'un frontispici on hi ha l'escut espanyol, custodiats per dos atlants.