Antic Convent de la Mercè (Capitania General)
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General), façana del passeig Colom

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General), façana del passeig Colom (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General), claustre

Barcelona - Antic Convent de la Mercè (Capitania General), claustre (Foto: José Aguado, 2020)

Situació Plaça de la Mercè, 14
InterèsEspecial interès Interessant
Segons la tradició, el dia 2 d’agost de 1218 es va produir l'aparició miraculosa de la Mare de Déu a sant Pere Nolasc i, immediatament després, es va fundar l’Orde de la Mare de Déu de la Mercè. Originalment, era una confraria dedicada al rescat de captius i es va ocupar, alhora, de l'Hospital de Santa Eulàlia, situat al costat de la catedral. L'any 1232 es van adquirir els terrenys per alçar una església, amb el seu claustre, i més tard, un convent, al lloc que ocupava l'hort. L’any 1252 es van fer els ponts damunt del carrer de la Mercè que enllaçaven el convent i l’església, amb permís del rei Jaume I, que tenia habitació en el convent. Anys més tard, el 1401, hi va residir la reina Violant de Bar, vídua de Joan I.

Aquell primer convent mercedari va ser substituït per un edifici de nova planta, construït entre 1605 i 1653 sota la direcció de Jeroni Santacana. Hi van intervenir també Jaume Granger (decorador), i els escultors Josep Ratés i Jaume Flori. L'edifici s'articula al voltant d'un gran claustre de dos pisos, fet amb arcs de mig punt sobre columnes clàssiques. La porta barroca situada a la plaça de la Mercè és obra de Jaume Flori, del 1641.
A partir de 1846 l'edifici va ser destinat a caserna militar i va sofrir notables transformacions. La monumental façana del passeig Colom va ser edificada entre 1926-29, quan s'hi va ubicar la Capitania General, segons projecte d'Adolf Florensa, d'estil neoclassicista.