Frisos del Col·legi d'Arquitectes
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Frisos del Col·legi d'Arquitectes (Foto: Albert Esteves, 2007)

TipusElement singular
AutorPablo Picasso / Carl Nesjar
Situació Plaça Nova, 5
L'element més representatiu de la façana del Col·legi d'Arquitectes són els frisos dissenyats per Picasso i realitzats amb raig de sorra pel noruec Carl Nesjar. Inicialment, s'havia pensat recobrir el cos massís de la façana, de dimensions i presència molt notables, amb un recobriment de gres, però finalment es va encarregar l'obra a Picasso, i va ser ell qui va proposar la tècnica del raig de sorra, de la qual Nesjar era un especialista.

Es tracta de tres escenes diferents, una per a cada façana: el fris dels Infants, o de la sardana, a la façana del carrer dels Arcs, el fris dels Gegants del Corpus, a la façana de la plaça Nova i el fris de la Senyera o dels Cors de Clavé, a la façana del carrer Capellans. Els dibuixos, molt esquemàtics, es van relacionar amb els infantils. Un article de l'època aparegut a la Vanguardia (31/5/1963) considerava que milloraven l'edifici i els definia com unos desvergonzados y alegres monigotes para redimir su fría y burocràtica severidad.

La participació, en aquella època, d'un artista "roig" va causar una gran sorpresa i l'oposició oficial, però l'arquitecte de l'edifici, Xavier Busquets Sindreu -heroi condecorat de la División Azul- va aconseguir superar les dificultats i el projecte va tirar endavant.