Torres romanes de la plaça Nova
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Muralla romana de la plaça Nova (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Finestra medieval a una torre de la plaça Nova

Barcelona - Finestra medieval a una torre de la plaça Nova (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre romana, amagada en part per les cases que es van derruir

Barcelona - Torre romana, amagada en part per les cases que es van derruir (Foto: Estorch (Arxiu Fotogràfic de Barcelona), 1955)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Plaça Nova
A la plaça Nova, integrades a les cases de l'Ardiaca i del Degà, es conserven tres torres de la primera muralla romana, construïda a l'època de la fundació de Barcino al segle I aC. Una d'elles, la més allunyada de la catedral, flanquejava una de les portes de la ciutat, juntament amb la torre semicircular adossada al palau del Bisbe. Aquesta muralla fundacional va ser folrada i regruixada durant el Baix Imperi, al segle IV dC.

Les torres i el llenç que les enllaça estan fets amb opus quadratum, utilitzant carreus de mida considerable. A l'edat mitjana van ser sobrealçades amb un tipus d'aparell ben diferent, amb filades de pedra carejada, força irregular, i s'hi van obrir finestres. En podem veure alguna bigeminada, d'època romànica i altres molt més tardanes, corresponents a la reforma renaixentista de la casa del Degà, al segle XVI. Amb el pas del temps es van anar construint habitatges adossats a la muralla que n'impedien la seva contemplació. No va ser fins als anys 1955-58 que es van enderrocar, en urbanitzar-se la Plaça Nova.