Plaça de Sant Iu
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Plaça de Sant Iu, abans i després de la reforma

Barcelona - Excavacions a la plaça Sant Iu, 1953 (AFB)

AutorAdolf Florensa Ferrer (reforma)
Situació Plaça de Sant Iu
Aquesta plaça va néixer al segle XVI, quan es va destruir la part posterior del Tinell per obrir un espai davant del portal lateral de la Catedral, dedicat a sant Iu. La plaça es va enllestir l'any 1578 i hi abocaven façanes amb finestres renaixentistes i un escut de la Inquisició, que havia exercit des del Palau Reial des de finals del segle XV. Al segle XVIII, les monges de Santa Clara van ocupar una part de l'antic palau, van afegir-hi un pis, i van substituir les finestres per balcons.

Amb la construcció del Museu Marès, a partir de 1944, es va aprofitar per excavar la plaça i es va pavimentar de nou el 1955. En aquell moment encara hi havia l'escala que, a través d'una porta senzilla, conduïa al Tinell. Adolf Florensa, que es va encarregar de la reforma i monumentalització de l'espai, va suprimir aquella escala i va construir l'actual llotja, amb pòrtics de mig punt, conservant dues finestres originals i situant-ne una altra a la façana de la cantonada, on ara hi ha l'entrada al Museu. Aquesta façana, que tenia poc interès artístic, es va enriquir amb el portal renaixentista de l'antiga Audiència (originalment situat a la plaça del Rei).

Cócola, Agustín: El Barrio Gótico de Barcelona. Planificación del pasado e imagen de marca. Madroño, 2011