Escultura La Deessa
(Barcelona | Casa de la Ciutat - Barcelonès)

Barcelona - Casa de la Ciutat. Escultura La Deessa (Clarà) (Foto: Mutari, 2007)

Barcelona - Casa de la Ciutat. Escultura La Deessa (Clarà) (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorJosep Clarà Ayats
Situació Casa de la Ciutat. Vestíbul
És una de les obres més conegudes de Josep Clarà (Olot, 1878 - 1958), realitzada en marbre l'any 1928 sobre un model de 1910 presentat al Saló de París amb el títol L'Enigma. Es tracta de la representació més genuïna de l'ideal de bellesa de l'artista. Formes suaus i alhora voluptuoses. En paraules de Xavier Barral "és l'obra més popular d'aquest escultor i un dels millors exemples d'equilibri, intrapès i volum de l'obra d'aquest escultor, que tradueix l'ideal clàssic amb una estètica pròpia del seu temps, una visió reneixamental dels models grecs adaptats al nou mediterranisime que s'havia imposat definitivament durant el segon decenni del segle XX a Catalunya."

L'obra va ser encarregada per l'Ajuntament per ser ubicada a la plaça de Catalunya amb motiu de l'Exposició de 1929. La seva instal·lació no va estar exempta de polèmica i alguns sectors conservadors barcelonins s'hi van oposar per considerar-la immoral. Amb tot, va estar exposada a la plaça Catalunya fins l'any 1982. Aleshores va ser traslladada a la Casa de la Ciutat perquè la contaminació no seguís deteriorant-la i al seu lloc es va emplaçar una rèplica, obra de Ricard Sala. La seva presència en un indret tan concorregut de Barcelona ha fet d'ella l'obra més popular i reconeguda de l'artista olotí.