Portal de Santa Eulàlia
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Porta de Santa Eulàlia. Detall (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Porta de Santa Eulàlia. Escut del bisbe Sapera

Barcelona - Catedral. Porta de Santa Eulàlia. Escut del bisbe Sapera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Porta de Santa Eulàlia. Imatge de Santa Eulàlia (reproducció)

Barcelona - Catedral. Porta de Santa Eulàlia. Imatge de Santa Eulàlia (reproducció) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Museu de la Catedral. Imatge original del portal de Santa Eulàlia

Barcelona - Museu de la Catedral. Imatge original del portal de Santa Eulàlia (Foto: Paul Hermans, 2009)

Barcelona - Catedral. Porta de Santa Eulàlia (Foto: Rossend Gri, 2021)

AutorAntoni Claperós
Situació Carrer del Bisbe
Situat a la façana sud-oest del claustre, és un portal d'estil gòtic flamíger (o gòtic florit), elaborat amb pedra de Montjuïc cap a l'any 1430. D'arc conopial florejat, les arquivoltes estan decorades amb relleus de flors, fulles i escenes amb personatges humans i animals diversos. Igual que la porta de la Pietat, d'estil molt semblant, està flanquejada per dos pinacles coronats amb vèrtexs florejats. Al timpà hi ha una escultura de santa Eulàlia, l'original de la qual -dipositat al Museu de la Catedral- va ser obrat per Antoni Claperós, mestre d'obres de la Catedral entre 1414 i 1454. L'escultura actual és una reproducció de resina polièster policromada, feta per José Barbero l'any 1977. A banda i banda hi ha els escuts del bisbe Francesc Climent Sapera*, que va finançar la galeria de ponent del claustre.

A la llinda es pot veure, molt desgastada, una inscripció del segle XIX.

*Francesc Climent dit Sapera (Torreblanca, 1348 - Barcelona, 1430) va ser bisbe de Barcelona entre els anys 1410 i 1415, i de nou entre 1419 i 1430).