Gàrgoles
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Gàrgola del claustre

Barcelona - Catedral. Gàrgola del claustre (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusElement singular
Situació Catedral de Barcelona. Exterior
Les gàrgoles (del francès gargouille) són elements esculpits situats a la part alta dels edificis, a l'alçada dels terrats, que tenen la funció d'evacuar les aigües al carrer. En època gòtica van ser utilitzades a la major part d'edificis nobles, esglésies i catedrals. Generalment són figures grotesques, amb representació d'animals fantàstics, monstres o figures humanes sovint monstruoses. Se sol considerar que, a diferència de l'interior dels temples, on els escultors havien de cenyir-se a la correcció religiosa, en aquests elements exteriors podien expressar-se de manera més informal i imaginativa.

A la Catedral de Barcelona n'hi ha cent seixanta i són d'època molt diversa. Les més antigues són les de la part de l'absis i al costat del portal de Sant Iu. Destaca especialment la d'un estrany elefant, que porta al damunt una plataforma en forma de castell. Hi ha també un unicorn, un cavaller, un home amb una llarga barba, i un munt d'animals fantàstics. Les gàrgoles del claustre, ja del segle XV, representen figures d'animals, amb els símbols dels evangelistes a les cantonades.