Sepulcre del bisbe Ramon d'Escales
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Sarcòfag del bisbe Escales

Barcelona - Catedral. Sarcòfag del bisbe Escales (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorAntoni Canet
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Situat a la capella dels Sants Innocents, dins d'un arcosoli, és una peça magnífica de l'art funerari gòtic. Dedicat a Ramon d'Escales, que va ser bisbe d'Elna, de Lleida i de Barcelona, aquest darrer càrrec entre 1380 i la seva mort, l'any 1386. L'autor del sepulcre va ser Antoni Canet, que va rebre l'encàrrec l'any 1409 i el va concloure l'any 1411.

Està fet en alabastre i té al seu damunt l'estàtua jacent del bisbe, amb els seus símbols pontificals. Al frontal del sarcòfag hi ha vuit figures ploroses, cobertes amb caputxes, inscrites dins d'arcuacions ogivals. A la part superior de l'arcosoli hi veiem la figura de Déu Pare i una marededéu. Als costats, dos escuts heràldics del bisbe.