Retaule de la Mare de Déu de la Mercè
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Capella de la Mare de Déu de la Mercè

Barcelona - Catedral. Capella de la Mare de Déu de la Mercè (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJoan Roig
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Retaule barroc de l'any 1688 que representa la fundació de l'orde de la Mercè l'any 1218, amb presència del rei Jaume I (assegut, a mà esquerra) i del bisbe Berenguer de Palou (a mà dreta, amb mitra). Al centre de l'escena, sant Pere Nolasc, de genolls, rebent l'hàbit del nou orde de mans de sant Ramon de Penyafort. A la part superior, la Mare de Déu amb l'hàbit de la Mercè. Als plafons laterals hi ha les imatges de cos sencer de sant Pere (a l'esquerra) i sant Silvestre (a la dreta), i al coronament, l'escut mercedari.

En va ser l'autor Joan Roig (pare), nascut entre 1629/39 i mort l'any 1706, un dels escultors barrocs més relacionats amb la seu barcelonina on, a part del retaule de la Mercè, va fer també el de Sant Pacià, sempre dins d'un estil molt recarregat, amb gran densitat de personatges i una alta qualitat escultòrica.