Retaule de Sant Martí i Sant Ambròs
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs (Foto: Didier Descouens, 2018)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Calvari

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Calvari (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Naixement de sant Ambròs

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Naixement de sant Ambròs (Foto: Didier Descouens, 2018)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. El somni de sant Martí

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. El somni de sant Martí (Foto: Didier Descouens, 2018)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Sant Martí estripant la seva capa

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Sant Martí estripant la seva capa (Foto: Didier Descouens, 2018)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Detall d'un lladre del Calvari

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Martí i Sant Ambròs. Detall d'un lladre del Calvari (Foto: Didier Descouens, 2018)

AutorJoan Mates
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Retaule dedicat als bisbes sant Martí de Tours i sant Ambròs de Milà, pintat per Joan Mates, artista pertanyent al gòtic internacional, documentat entre 1390 i 1431. El retaule va ser executat entre 1411 i 1415 i és un magnífic exemple de l'estil d'aquest pintor, deixeble de Borrassà i format al taller dels Serra, on es fa palès el seu refinament compositiu, el seu traç delicat i colorista i el seu atreviment formal, accentuat en les figures desballestades dels lladres a l'escena del Calvari (vegeu fotografia).

La composició està centrada per les figures dels dos sants, amb els hàbits pontificals. Al seu damunt hi ha un calvari, artísticament l'escena més interessant de l'obra. Al carrer lateral esquerre hi ha les escenes del Naixement de sant Ambròs, amb el prodigi de l'eixam d'abelles, el somni miraculós del mateix sant Martí i la consagració de sant Ambròs com a bisbe de Milà. Al carrer lateral dret, Sant Martí partint la seva capa, la consagració de sant Martí com a bisbe de Tours i la Predicació de sant Ambròs.