Restes del conjunt episcopal visigòtic
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA) (Foto: Alfons Martín, 2015)

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA). Baptisteri

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA). Baptisteri (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA). Placa de cancell de marbre i lauda sepulcral (segles V-VI) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA). Lauda sepulcral amb el crismó (segle V)

Barcelona - Conjunt episcopal visigòtic (MUHBA). Lauda sepulcral amb el crismó (segle V) (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle V a IX
Situació Interior del MUHBA
Amb l'arribada del cristianisme a Barcino (segle IV) es va construir una primera basílica a l'angle nord de la ciutat, aprofitant les estructures d'una antiga domus romana. Comptava amb una basílica i un baptisteri. A partir del segle V i després de la conquesta visigòtica, la ciutat decau i es desestructura. Els edificis públics romans, com el mateix fòrum, es desmunten i els seus materials s'aprofiten en noves construccions. Així, les columnes del fòrum i els capitells de la basílica romana s'aprofiten per construir la nova seu episcopal, alçada on hi havia hagut les termes públiques. Al segle VI es va construir el nou baptisteri, octogonal, que ha deixat restes ben visibles.