Sepulcre de Sança Ximenis de Cabrera
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sança Ximenis

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sança Ximenis (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sança Ximenis, pintura al mur

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sança Ximenis, pintura al mur (Foto: Francesc Blasi -Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya-, 1928)

AutorPere Oller
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Costat de l'Epístola
La capella de Sant Cosme i Sant Damià, originalment dedicada a les santes Clara i Caterina i executada l'any 1436 per Bartomeu Gual, va ser sufragada per Sança Ximenis de Cabrera i de Prades (1393 - 1474), membre de la important família dels vescomtes de Cabrera i de Bas. Al seu testament, datat l'any 1471, va demanar ser enterrada en aquesta capella de la catedral, per a la qual va finançar també el retaule dedicat a les dues santes, actualment situat en una altra capella propera.

L'obra del sepulcre va ser encarregada a l'escultor Pere (o Pericó) Oller (documentat entre 1395 i 1442) i deixeble de Pere Ça Anglada, a qui ajudava en la construcció del cor de la seu barcelonina. El sarcòfag, situat en un arcosoli lateral de la capella, està fet en alabastre i decorat amb figures de ploraneres i un grup central on es veu una figura femenina amb un llibre a la mà, envoltada de dones orants i dos angelets. Damunt del sarcòfag hi ha la figura jacent de Sança, amb dos gossets als peus. Al mur, el pintor Lluís Dalmau realitzà una escena que representa l'ascensió de l'ànima de la difunta.