Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi

Barcelona - Palau de la Generalitat. Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi (Foto: José Aguado, 2017)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi. Sagristia

Barcelona - Palau de la Generalitat. Ampliació barroca de la capella de Sant Jordi. Sagristia (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Interior del Palau de la Generalitat. Galeria gòtica
Quan, l'any 1734, l'actual Saló de Sant Jordi, que havia estat habilitat com a capella el segle anterior, va perdre aquesta funció, es va decidir fer una ampliació de la petita capella gòtica. Així, es va obrir un espai rectangular a la seva part posterior, coronat amb una gran llanterna. Les obres es van allargar fins a l'any 1768. Les seves parets estan decorades amb tapissos que fan referència a la història de Noè, fets al taller de Willem de Pannemaker, de Brussel·les, adquirits per la Generalitat el 1583. A l'antependi de l'altar actual hi ha una reproducció en plata del frontal brodat de Sant Jordi, del segle XV, obra de Ramon Sunyer, del 1956.

Al seu costat es va afegir una petita sagristia, on actualment es conserva el tresor litúrgic, del qual en destaquen especialment el gran reliquiari piramidal, obra de Felip Ros, de l'any 1598, i el vestuari litúrgic del Tern de Sant Jordi, dissenyat per Bernat Martorell i brodat per Antoni Sadurní, de mitjan segle XV.