El Desconsol
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. El Desconsol (Josep Llimona)

Barcelona - Palau de la Generalitat. El Desconsol (Josep Llimona) (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJosep Llimona Bruguera
Situació Vestíbul del carrer del Bisbe
Es tracta de la segona versió que es va fer d'aquesta obra, de l'any 1917. Des d'aleshores, i fins a l'any 1985, va estar situada a l'estany que hi ha al davant del Parlament de Catalunya, al Parc de la Ciutadella, però el seu progressiu deteriorament va aconsellar substituir-la per una còpia. L'original va estar dipositat en un magatzem del MNAC fins que, l'any 1918, el president Quim Torra va decidir situar-la al Palau de la Generalitat, prop del pati gòtic.

És una obra feta en marbre per Josep Llimona, l'escultor més destacat del Modernisme català. És la peça més coneguda i paradigmàtica del seu estil. L'obra original va ser modelada en guix l'any 1903 i la seva primera rèplica en marbre va ser presentada a la Cinquena Exposició Internacional de Belles Arts de Barcelona l'any 1907. La rèplica de 1917 va ser realitzada també en marbre però en una mida més reduïda. Mostra la figura d'una dona nua, asseguda, amb els braços i el cap recolzats sobre una peanya de pedra, amb la cara amagada sota la cabellera, constituint una extraordinària expressió del patiment i el desconsol, produint alhora una sensació de tendresa, mercès a les seves formes suaus i delicades.