Escultures de Jaume I i Joan Fiveller
(Barcelona | Casa de la Ciutat - Barcelonès)

Barcelona - Estàtua de Joan Fiveller a la façana de l'Ajuntament

Barcelona - Estàtua de Joan Fiveller a la façana de l'Ajuntament (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJosep Bover Mas
Situació Façana principal de l'Ajuntament
Flanquejant la porta principal de la Casa de Ciutat hi ha dues fornícules que hostatgen les imatges del rei Jaume I el Conqueridor i del conseller en cap del segle XV, Joan Fiveller. Inicialment, s'havia previst ubicar-hi dues divinitats clàssiques, Hèrcules i Minerva, però, en una època caracteritzada per la recuperació del passat català, es va decidir que fossin personatges històrics. Les dues estàtues van ser inaugurades per la reina Isabel II, l'any 1844.

En va ser l'autor Josep Bover i Mas (Barcelona, 1790?-1866), un escultor considerat de transició entre els neoclàssics i els romàntics. Les estàtues de Jaume I i del conseller Fiveller són, pel seu emplaçament, les seves obres més conegudes. En general, se les considera paradigmàtiques de l’escultura romàntica catalana, atès el seu historicisme. Però és constatable també -especialment en la figura del conseller- la seva proximitat al natzarenisme. En tot cas, la distància respecte a l’estatisme classicista practicat a l'època resulta evident.