Edificis de la Rambla, 102-104
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Rambla, 102 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Rambla, 104

Barcelona - Rambla, 104 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Rambla, 102-104
Són dos edificis contigus, entre mitgeres, de planta baixa i quatre pisos, amb remunta posterior, rehabilitats i restaurats l'any 2011. Tots dos estan caracteritzats pels esgrafiats de les seves façanes.

Ramon Nonat Comas, al seu Catàleg dels Esgrafiats Barcelonins, de 1913, els qualifica d'estil Lluís XV (anys vuitanta del segle XVIII) i, per la seva delicadesa, els atribueix a un dels millors artistes esgrafiadors de l'època, Manuel Tramulles. A la façana del núm. 102 hi podem veure una figura escrivint amb ploma, envoltada de fullam i draperia i, a sota, dos infants amb cistells de flors. Als pisos superiors el dibuix esdevé més dens i abarrocat, amb fulles i robes entrellaçades i, a la part inferior, també dos infants damunt de pedestals.

La façana del núm. 104 és força més senzilla, tot i que del mateix estil. Els esgrafiats són només plafons i ornaments vegetals envoltant les obertures.