Convent i col·legi de les Mercedàries
(Barcelona | Sant Gervasi - Barcelonès)

Barcelona - Convent i col·legi de les Mercedàries

Barcelona - Convent i col·legi de les Mercedàries (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Convent i col·legi de les Mercedàries, plànol (Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi)

Barcelona - Convent i col·legi de les Mercedàries, plànol (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

AutorJoan B. Pons Trabal
Situació Sant Gervasi de Cassoles, 60-66
L'Institut de religioses de Nostra Senyora de la Mercè (Mercedàries Missioneres), va ser fundat per la barcelonina Lutgarda Mas i Mateu l'any 1859. L'any següent, gràcies a la col·laboració del pare Pere Nolasc Tenes, es van poder instal·lar en una torre que havien adquirit al poble de Sant Gervasi de Cassoles i que van condicionar com a primer convent, noviciat i escola de noies. L'edifici actual va ser construït entre 1886 i 1890*, amb l'església una mica enretirada de la línia de carrer, generant un petit espai davant l'entrada. L'estil és historicista, amb barreja d'elements extrets dels repertoris gòtic i romànic. A la cantonera hi destaca una imatge de la Mare de Déu sota un airós dosseret neogòtic.

*A l'Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi hi ha un plànol de 1885, signat per l'arquitecte Joan Baptista Pons Trabal, tot i que l'obra actual difereix del plantejament inicial. Entre 1917 i 1926 va actuar-hi Bernat Pejoan i, després de la guerra civil, Josep Danés en va fer la restauració.