Casa de Convalescència: Escultura de sant Pau
(Barcelona | El Carme - Barcelonès)

Barcelona - Casa de Convalescència. Escultura de Sant Pau (Foto: Enfo, 2013)

Barcelona - Casa de Convalescència. Escultura de Sant Pau (Foto: Enric, 2019)

AutorLluís Bonifaç el Vell
Situació Claustre de la Casa de Convalescència
Al mig del claustre de la Casa de Convalescència hi ha la cisterna, damunt de la qual s'hi va posar una imatge de sant Pau, en homenatge al gran benefactor de la institució, Pau Ferran. L'obra, feta l'any 1689, es va encarregar a Lluís Bonifaç el Vell, donat que els administradors no havien quedat del tot satisfets amb el sant Pau de la fornícula exterior, que s'havia encarregat deu anys abans a Domènec Rovira el Jove. La corona va ser feta per l'argenter Josep Ros.

La imatge mostra sant Pau amb els seus atributs tradicionals: l'espasa i el llibre. Va vestit amb una túnica de plecs amples i mostra uns llargs cabells i una barba densa, tot plegat molt efectista. Pel que sembla, els administradors van quedar encantats amb l'obra i li van encarregar, tot seguit, les gàrgoles i els escuts de les portes.

Lluís Bonifaç el Vell havia nascut a Tolosa de Llenguadoc i va morir a Riudoms l'any 1696. Se'l coneix com el Besavi perquè va ser l'iniciador d'una important nissaga d'escultors, el més notable dels quals va ser el seu besnet, Lluís Bonifaç i Massó.