Casa de Convalescència: Arrambador de ceràmica
(Barcelona | El Carme - Barcelonès)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. La conversió de sant Pau

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. La conversió de sant Pau (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau viatjant pel mar

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau viatjant pel mar (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau predicant als jueus

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau predicant als jueus (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau escrivit una epístola

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau escrivit una epístola (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau fent obres de caritat a Roma amb sant Bernabé (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics: sant Pau i sant Pere a Roma

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics: sant Pau i sant Pere a Roma (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau davant dels jutges

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Sant Pau davant dels jutges (Foto: Àngela Llop, 2014)

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Decapitació de sant Pau

Barcelona - Casa de Convalescència. Arrambadors ceràmics. Decapitació de sant Pau (Foto: Àngela Llop, 2014)

TipusElement singular
AutorLlorenç Passoles / Pau Passoles
Situació Vestíbul de la Casa de Convalescència
Al vestíbul de la Casa de Convalescència hi ha un destacat conjunt d'arrambadors ceràmics, obra de Llorenç i Pau Passoles, amb escenes de la vida de sant Pau, duta a terme entre 1679 i 1682. Segons sembla, les diferents escenes del cicle de sant Pau segueixen les imatges fetes per un artista desconegut, contractat amb aquesta finalitat, que segurament s'inspirava en gravats¹. Cada escena està emmarcada amb elements decoratius propis del barroc: gerros, sanefes, cares d'infants i motius vegetals diversos. Les escenes representades són un viatge pel mar, obres de caritat a Roma amb sant Bernabé, sortida de Damasc, predicació als jueus, conversió, decapitació, estada a Roma amb sant Pere, escrivint les epístoles, presència davant dels jutges i una representació iconogràfica del sant². Els colors predominants són el groc, el verd, el blau i els ocres.

Llorenç Passoles va morir l'any 1683, poc després d'haver acabat aquesta obra. El seu taller, situat al carrer dels Escudellers i considerat el més important de Catalunya al segle XVII, va ser continuat per seu fill Pau. Se li atribueixen també els plafons del convent de Sant Francesc, de Terrassa, els de la capella del Roser de Valls i diversos plafons i frontals d'altar dipositats al Museu Diocesà de Tarragona, al Museu Episcopal de Vic i al Museu Municipal Vicenç Ros de Martorell.

¹Alexandre Cirici / Ramón Manent. Ceràmica catalana. Primera edició, 1977.
²Antònia Maria Perelló Ferrer. L'arquitectura civil del segle XVII a Barcelona.