Catedral de Tarragona. Capella de la Immaculada Concepció
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Catedral. Capella de la Immaculada (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Catedral. Capella de la Immaculada (Foto: Bea Porqueres, 2023)

AutorFra Josep de la Concepció (traça) / Francesc Grau / Domènec Rovira el Jove (escult.)
Situació Interior de la catedral
InterèsEspecial interès Interessant
És la capella més notable de la catedral, obra capital del destacat tracista fra Josep de la Concepció, promoguda pel canonge Diego Girón de Rebolledo, la sepultura del qual és en un dels laterals de la capella. Les obres es van iniciar l'any 1674 i hi participaren els mestres d'obra Francesc Portella, pare i fill, i Joan Costas. El retaule i el sepulcre van ser confiats a Francesc Grau i Domènec Rovira el Jove.

La capella, en el seu conjunt, és una de les grans obres del barroc català, allunyada del criteri més classicista d'altres projectes de fra Josep de la Concepció.

El retaule, tallat per Francesc Grau el 1678, es tracta en fitxa a part.

Els sepulcres de Diego Girón de Rebolledo i Despalau, i els dels seus germans Godofredo i Francisca Girón de Rebolledo, va ser obrat pels mateixos escultors del retaule. Són gairebé idèntics i estan envoltats de pintures, atribuïdes a Josep Juncosa. Les pintures de la cúpula són obra de Francesc Tramulles.

També cal destacar la reixa que tanca la capella, projectada igualment per Josep de la Concepció i feta pels ferrers mataronins Pere Catà, Miquel Esmadia i Joan Andreu, l'any 1681.