Torre de la Tamarita
(Barcelona | Avinguda Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Torre de la Tamarita

Barcelona - Torre de la Tamarita (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorMelcior Viñals Muñoz
Situació Pg. de Sant Gervasi, 47 - 49,
La finca coneguda com la Tamarita formava part de les propietats adquirides al segle XVIII pel noble d'origen belga Manuel de Craywinckel i Hunneus. A començament del segle XX va ser adquirida per l'empresari cotoner Llorenç Mata. Quan va morir, l'any 1911, va passar a mans del seu nebot, Alfred Mata Julià. Va ser ell qui va encarregar la construcció d'aquest palauet, a més de tres altres xalets per cadascun dels seus fills, situats a la part alta de la finca, ja fora de l'actual parc. És un edifici senyorial amb dos cossos a tall de torres, un gran porxo a l'entrada, amb columnes clàssiques, que fa de terrassa, una tribuna lateral en l'àmbit de planta baixa, tot plegat concebut amb un llenguatge classicista molt habitual a les grans mansions senyorials de l'època.

Actualment, és la seu de la Fundació Blanquerna i de la Càtedra Ramon Llull.